БЕЗ партии и политици

НОВИЯТ ПРИНЦИП

17/01/2016 / Ради Чухлев / Идеология

Партийната система не дава възможност на талантливите, да се изявят. В партиите съществува принцип – лансиране ЕДИНСТВЕНО на послушковците. Затова всеки политик се обгражда със себеподобни лакеи. Именно идолопоклонството е онази същностна черта на бездарния, за което той се държи като „удавник за сламка“. Той няма с какво да блесне, освен с вярна служба на идола. Така „растат” в йерархията на властта властимащите – ПАРТИЙЦИТЕ. Затова властта им е НЕпрозрачна, защото прикрива порочни ценности!

От другата страна на „барикадата“ са талантливите. Те не търсят покровителство и лансиране, а се осланят на способностите си. Креативният им живот изгражда съвсем друг вид морални ценности. Те няма да продадат достойнството си заради привилегии в обществото. Нито пък ще се изкушат от фалшивия ореол на медийната слава. Затова и отношението им към идола във властта е презрително и саркастично. Такива хора обаче са обречени. Те нямат възможност да оцелеят в обществото, където се котира безнравствеността. Където съвестта е порок. Където законите толерират не съзидателния, а далавераджията. Където богатството, независимо как е придобито, е мярката за успех, възхищение и подражание. Където да си беден, се приема, че си некадърен и мързелив.

Такова общество е обречено на гибел. То убива творческия потенциал на народа, лишавайки го от простор за развитие, дори от мотивация за труд. Защото там, където креативността НЕ се котира, обществото се превръща в консуматор и всички ценности се базират на тази основа.

Светът, обаче, стана твърде комуникативен. Младото поколение изгражда мирогледа си освободено от предразсъдъци и страх. То руши един след друг митовете, които държаха в респект старото поколение. Разделението на обществото по политически принцип противоречи на логиката и хуманността му. За такова поколение присъствието на политическите партии е меко казано абсурдно. Защото партиите са олицетворение на социалния антагонизъм – властимащи и власттърпящи, привилегировани и онеправдани, богати и бедни, „наши“ и „ваши“ – когато едните благоденстват, да е за сметка на другите. Разделението на обществото може да бъде само на професионален принцип. И то така, щото всяка професионална гилдия да излъчва свой представител и отстоява своите права в управлението. Точно така се осъществява демократичния плурализъм – от изявени в професията си личности. Така професионално ориентираното общество ще създаде най-благоприятна атмосфера за изявата и израстването на всеки в своето поприще, а от там и в йерархията на властта. Единствено такъв принцип може да гарантира демократично управление. Единствено такова управление може да бъде кадърно. Политиците са измета на обществото. Властта принадлежи на специалистите с гражданска съвест и патриотичен дух! Политическото общество е вече минало. Политиците – на бунището!
Ради Чухлев от Humanitysteam

2 thoughts on “НОВИЯТ ПРИНЦИП

  • Най- изявените, кой ще реши това и как? Звучи ми много утопично. от опит зная, че дяволът има много лица. Знай, че хората са слаби и имат много пороци, които са по- силни от тях: мързел- от него следва глупост, завист, гняв и да не изброявам всичките. Адска смес. как ще се пребориш с това.

  • Най-страшното е, че всеки човек иска да е важен и всички да го забелязват. погледни честно в себе си и се попитай : защо написах всичко това за новата етика и новият свят?! Защотото си си повярвал и мислиш,у че ще спасиш човечеството. Прекалено е хубаво за да е истина. Имаш право на мнение и да опиташ. Но разпиши процедурите, кое как ще се случва и след кое!?

Вашият коментар